Hepimizin aklından bir kez geçmiştir. Yurtdışında çalışmak ya da Erasmus öğrenci değişim programıyla bir ülkede staj yapma imkânı bulmak..
Size 2015 Mart ayında Erasmus programıyla staja gittiğim İtalya’yla ilgili sizleri birazda olsa aydınlatmak isterim.
Eramus projemizin konusu Talesemi hakkındaydı. Projemiz Ulusal Ajans tarafından kabul edildikten sonra 15 günlük İtalya’ya staj serüvenim başlamıştı.
Eğitim
İtalya’ya da sadece lisans okuyarak hemşire olabiliyorsunuz. Ülkemizdeki gibi SML ya da (Eskiden) Ön lisans gibi seçenekler yok. Sadece lisans hemşireleri bu unvana sahip olabiliyor. Âmâ çevirmenimiz bize söylediğine göre bazı Avrupa ülkelerinde sertifika programı ile hemşire olabildiklerini duyduk. Ve sertifikanın 6 ay-1 yıl gibi zamanlarda verildiğini söylemişti. Ülkemizde bile 4 yıllık eğitim yetmeyip insanlar yüksek lisans yaparken ülkelerin böyle bir hizmet vermesi hizmet kalitesine nedenli özen gösterdikleri belli oluyor.
Maaş – Çalışma Şartları
Belki de en merak ettiklerimizden biriydi bizim için maaş konusu. Çünkü ülkemizde emeğimizin karşılığı tam olarak (özel ve devlet kurumlarında) alamadık. 2016 yılındayız öğretim-tayin haklarımız ardı sıra giderken yurtdışının imkanlarını merak ettik. İtalya’nın Modena bölgesinde bir araştırma hastanesine gittik. Oradaki eğitim hemşiremiz bize yeni başlayan bir hemşireye 550-650 Euro’ya başlayacaklarını ve deneyime göre arttığını söyledi. İzinlerimiz ise neredeyse aynı.
Hemşire Yardımcılığı
Biz gittiğimiz hastane iki farklı hemşire forması gördük. Ve bunun ne olduğunu sorduğumuzda formasında lacivert şerit olanların hemşire yardımcıları olduğunu söylediler. O serviste 5 hemşire varsa 10 tane hemşire yardımcısı vardı. Şuan Türkiye’de bu sistemi getirmeye temel attılar.
Hemşire Hanım
Ne kadar maaş, şartlar, izinler önemli olsa da çalışacağımız ortam, kullanacağımız teknolojik ortamlarda bizim için önemli.
Hemşire odasına girdiğimizde bizi büyük bir LCD karşıladı. LCD hastalarının odalarını gösteriyordu. Yani hemşire hastayı yatağında görebiliyordu. Bu hastaların nöbet sırasında gözetim altında tutulmasını sağlıyordu.
Hemşirelerin nucleus gibi bilgisayar programları var. Ama Türkiye’deki sistemden farklı. Hasta ilk geldiğinde barkotlu bileklik takılıyor. Bu barkod sayesinde sistem hastayı tanıyor. Doktor hastaya order verdiğinde ilaç saatlerinizi ayarlıyor ve sizi uyarıyor. Mesela bir örnekle açıklayayım. Hastaya saat 14:00 tedavisi Prednol-L 40 vereceksiniz. İlacı hastaya yapmadan önce bilgisayar okutuyorsunuz sonra yapıyorsunuz. Eğer yapmayı unutursanız ya da yanlış ilaç verme gibi durumlarda sistem size uyarı veriyor. Hoşumuza giden bir sistemdi. Ama bu belli zaman sonra iş yükü olabilir. Serviste 30’dan daha fazla hastanız olduğunu düşünün.
Sonuç olarak yurt dışında hemşirelik yapmanın artı ve eksileri var. Ülkemizde haklarımızın teker teker alındığını düşünürsek imkanımız varsa iyi bir fırsat olabilir. Yurtdışında hemşire olarak çalışmak ya da okumak istiyorsanız bu hayalinizin peşinde koşun. Çalışarak başarabilirsiniz. Hiçbir şey için geç değil. Ben yurtdışına lisede gittim. Okul derecem ve sınavda iyi yapamasam gidemezdim. Bu imkanlar üniversitede daha fazla varken sakın umutlarınızdan vazgeçmeyin.
Çünkü hayat o kadar uzun değil. İnsan pişman olursa bile kendi seçimleri yüzünden olmalı. Hepimizin bildiği gibi insan memnuniyetsizdir. Umarım istediğiniz kapılar sizlere açılır ve sizler istediğiniz kapıları çalarsınız. Sizlere istediğiniz şekilde yaşamanız dileğiyle..