Tez yazmak…
Tez yazmak aslında araştırılarak derinlemesine öğrenilen bir konu üzerine sistematik analizler yaparak literatüre katkı sağlamaktır.
Tez yazmak her öğrencinin korkulu rüyası oluyor. Bunun nedeni kaliteli geçirilmeyen eğitim dönemi. Bunun için akademik kariyer düşünen herkes eğitim dönemindeki en ufak bir bilgi kırıntısının değerini bilip ona göre çalışma disiplini edinmelidir.
**
Yüksek lisansa başlarsınız. Ders dönemi bir şekilde biter (Tabi hoca size takmadıysa veya siz dersleri asmadıysanız). Ve tez dönemine gelirsiniz. Dersiniz ki; ‘Niyet ettim tezin tez zamanda bitmesine’ diye.
Sonrasında bir mutsuzluk ve sıkıntı kaplar içinizi. Nerden ve nasıl başlayacağınızı bilmediğiniz bir durumun içerisinde hatta merkezindesinizdir. Aileniz sizden tezi bitirmenizi ve uzmanlığınızı almanızı bekler. Arkadaş çevreniz ise bitmedi mi bu tez diyerek size baskı kurar.
Ve etrafınızda tezini yapamayan birilerini görünce içinize kısa süreliğine de olsa bir rahatlama gelir fakat bu rahatlamada fazla sürmez. Tekrar aynı döngünün içine girersiniz.
Bende sizin gibiydim. Aynı şeyleri düşündüm, hissettim ve yaşadım.
Peki bunun bir çıkış yolu olmalı diye düşündüm hep.
Ve buldum.
Mutlu olmadığın, seni anlamayan bir yerde tez yazılmaz. Bunun için yatay geçiş ile Marmara Üniversitesi’nden Koç Üniversitesi’ne geçtim.
Bu yazı dizisi Koç Üniversitesi’ne geçişimden tez aşamasının ilk anından bitinceye kadar olan süreçteki tüm gözlemlerimi içerecektir. Bu yolda ilerlerken deneyimlerimin size yol göstereceğini ve faydalı olacağını umuyorum.
Yazı dizisini tam bir dizi olması için her Pazar saat 10 da haftalık raporlar şeklinde yayınlayacağım.
Her hangi bir sorunuz öneriniz veya katkınız olursa yorumlar bölümünden paylaşabilirsiniz. (En kısa sürede cevap vermeye çalışacağım)
**
Yazının özlü sözü:
‘Sevdiğin işi yaparsan hayatın boyunca bir gün bile çalışmış hissetmezsin’ Mr. Finch Person of Interest
Hadi maceraya başlayalım.. 🙂