Meslekte henüz bir yılını doldurmuş bir hemşireyim. Mezun olduğumda ilk iş görüşmemde bana hangi bölümde ve niçin orada çalışmak istediğim sorulmuştu. ‘Dahiliye’ demiştim. Nedeni ise stajlarımı yaparken çalışmaktan keyif aldığım bir bölüm olduğu içindi.
Amaç; iş performansını artırmaktı fakat genellikle istediğimiz bölümler değil ihtiyaç duyulan bölümlerde çalışıyoruz. Çalışmaya ilk başladığım cerrahi, estetik, yaşlı bakımı yapılan karma bir kat oldu. Bir taraftan mutluydum çünkü artık öğrendiğim her şeyi uygulamaya başlayabileceğim sadece tek bir bölüm değil karma bir servis olmasıydı.
Bir taraftan ilk iş deneyimim olduğu için telaşlı ve tedirgindim.
Çalışmaya ilk başladığım zamanlarda çevremdekileri hayretle izledim. Çünkü her branş doktoru ayrı bir dil konuşuyordu. Servisimdeki eski çalışan arkadaşlarımdan her doktorun çalışma şeklini öğrenmeye çalışıyordum. Örneğin ameliyat sonrası pansuman için gelen doktorumuzun istekleri farklı iken, vizit için gelen çocuk doktorumuzun istediği farklı oluyordu. Bunların yanında hastalardan çocuğa verdiğimiz şurubun içerdiği etken maddesini ya da hangi hastanın ameliyattan ne kadar süre sonra ne yiyeceğini bilmeliydim.
Kendimi bazen çocuk hemşiresi bazen onkoloji hemşiresi bazen de cerrahi hemşiresi hissediyordum. Hastaların sorularına cevap olabilmek için biraz eczacı biraz beslenme ve diyetetik uzmanı biraz fizik tedavi uzmanlığı bilgisine ihtiyaç duyuyordum. Her konuda bilgi sahibi olmalıydım. Çünkü en fazla zamanı hastalarla biz geçiriyorduk.
İkinci iş yerim hem göz polikliniği hem ameliyathanede görev aldığım bir hastaneydi. Daha önce staj yerimde de denk gelmediğim bir bölümdü. Spesifik tıbbi aletlerin kullanılması ve göze ait ilaçların neden verildiği, hangi durumda hangi göz filminin çekildiği, göz ameliyatı sırasında neler kullanılacağını en baştan öğrenmek zorunda kaldım.
Okuldan mezun olduğumuzda herhangi bir uzmanlık alanımız olmadığı için her şeyi öğrenmiş varsayılıyoruz.
Ancak genel bilgilerimizin dışında hemşire olarak çalıştığımız yerin işleyişine göre şekilleniyoruz.
Yaptığımızın işi pratiğe dökünce belki de bu bizim uzmanlığımız sayılıyor.
Sertifika ve yüksek lisans gibi programlarıyla uzmanlığımızı aldığımızda daha başarılı ve iş tatminimizin daha fazla olacağından dolayı mutlu hissedeceğimize inanıyorum.
*** Hemşirelik mesleğinin gelişmesi için 5 dakikanızı ayırabilir misiniz?
Bir buçuk yıl önce kurmuş olduğumuz hemşirelik blogunun şuan itibari ile tez konusu oluyor.
Sizden 5 dakika içinde bir anket doldurmanızı rica ediceğim.
Bkz. https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSevBv2Z4ioCMNBhBNjgNHnC2zCZqRcpYeQwYMkBGtOpjf6Y5w/viewform