Değerli okuyucular;
Bu yazım birlikte çok şey öğrendiğim hemşirelerin birinden gelen bir ‘Hemşirelikte Kariyerime Nereden Başlamalıyım?’ sorusu ile ilgili düşüncelerimi içermektedir.
**
Hemşireler olarak başarıya tapılan bir çağda yaşıyoruz.
Başarı için belirli bir kariyer yapılması gerektiği vurgusu çok küçük yaşlarda yapılmaya başlanıyor. Bu durum ise kişilerde hep bir şeyleri başarma hissiyatı ile yetersizlik duygularının oluşmasını sağlıyor. Bu hemşirelik bölümü okuyan öğrencilerden tutun yıllarca çalışmış hemşirelerde de görülüyor.
Geçenlerde hemşire bir arkadaşım kariyerine nereden başlaması gerektiği ile ilgili bir soru sordu.
Bu sorunun kesin cevabını vermenin çok güç olduğunu bildiğim için bu yazımda sadece düşüncelerimi paylaşmakla yetineceğim. Umarım hemşirelik alanında kariyer yapma düşüncesi ile yanıp tutuşanları için faydalı olur.
Bence kariyer, karar vermek ile eşdeğer bir olgu. Çünkü kariyer yapmak iyi bir karar verici olmanızı gerektirir.
Ne zaman karar konusunda bir şeyler okusam, yazsam, dinlesem aklıma hep Alice Harikalar Diyarında kitabı gelir. Ne kadar çocuk romanı gibi görünse de aslında bir hayat dersi veren – ABD’de işletme kitabı olarak okutulan – bir kitaptır. Kitabı yazan Lewis Carroll hikayeyi öylesine güzel kurgulamış ki, karar vermenin ne kadar önemli olduğunu ve bu yetileri erken yaşta kazanmanın önemini bilmesinden böyle bir kitabı çocuk romanı olarak yazdığını düşünüyorum.

Hadi şimdi kitabı okuyanlar için kitapta geçen sahneyi hatırlayalım.
Alice tavşanın peşinden koşar. Tavşan aniden durur. Yol ikiye ayrılmıştır.
Alice tavşana sorar: ‘Hangi yoldan gideyim?‘
Tavşanın Alice’in sorduğu soruya cevabı çok ilginçtir.
Tavşan: ‘Nereye gideceğini bilmiyorsan hangi yoldan gittiğinin bir önemi yok’ der.
**
Yukarıdaki kesit çok kısa. Üzerine düşünmezseniz öylesine geçen 10 saniyelik bir akış okur. Alice’in sorduğu soruya ilginç bir cevap alması nerede olduğunu ve nereye gideceğini bilmemesindendir. Karar için bulunduğu yeri ve gereken hedefi tanımlayamadığı için ise ne yaptığının bir önemi olmayacaktır.

Nerede olduğunuzu söyledim. Şimdi beni bulun..
İyi bir kariyer yapabilmek için doğru soruların sorulması gereklidir.
Hemşire arkadaşıma cevap vermeden önce sorusuna karşılık bir soru sordum.
- Bir hemşire olarak sen neredesin ve nereye gitmek istiyorsun?
Bu sorunun cevabını vermesi için süre tanıdım. Tabi ki, bu sorunun net bir cevabını veremeyince üzerine biraz konuştuk.
Kendimiz nerede olduğumuzu ve nereye gitmek istediğimizi bilmiyorsak başkalarının bize yardımcı olması çok zor değil mi?
Bunu Kadıköy otobüs duraklarında, otobüse binmiş, hadi beni iyi bir yerlere götür diyen kişiye benzetiyorum.
Sizi sizden iyi tanıyan (fiziksel, zihinsel, psikolojik güçlü ve güçsüz yanlarınızı bilen) kaç kişi var?
Hemşirelikte iyi bir kariyer yapmak istiyorsanız nerede olduğunuzu çok iyi analiz etmelisiniz. Bulunduğunuz durumu ve ortamı ne kadar net tanımlayabilirseniz o kadar iyi kararlar alabilirsiniz. Ayrıca iyi kararlar alabilmek için kendinizi tanımanız gerekir. Aynı zamanda bu kendinizi tanıma sürecidir. Kendinizi tanımadan verdiğiniz her karar sizi istemediğiniz bir noktaya götürebilir.
Hedefinizi net tanımlamaya çalışmalısınız. Özellikle temenniden öteye geçemeyen isteklerimiz bulunmaktadır. Bunu iyi ayırt etmeliyiz. Örneğin; ben müdür olacağım. Bu bir temennidir. Bunun hedef olabilmesi için net olarak gideceğiniz yeri tanımlamalısınız. Hatta bunun için belirli bir süre koymalısınız. O zaman diliminde hangi imkanlarla neleri yapmanız gerektiği ile ilgili stratejiler ve taktikler geliştirebilir ve uygulayabilirsiniz.
Bu arada kimsenin size şunu ol, bunu ol demesine izin vermeyin.
Çünkü isteklerinizi, beklentilerinizi ve hayalinizi sadece en iyi siz bilebilirsiniz. Yine de etrafınızdan gelen geri bildirimlere kendimizi kapatmamalıyız.
Bu arada hemşirelikteki kariyer yolculuğu düz bir çizgiden ibaret olmayacaktır. Bunun için bu süreci sebatla sürdürmeniz çok önemlidir. Çünkü bu süreçte başarısız olacağınız anlar olacaktır. Bu durum için ise size vereceğim dört öneri sizin ayakta kalmanızı sağlayacaktır.
- Öğrenmeyi öğrenin
- Hayal kurun
- Bilişsel esnekliğe sahip olun
- Daima eylemde olun
Bu dört maddeyi hemşirelik kariyeriniz boyunca hayatınızın içerisine yedirdiğiniz oranda başarılı olacağınızın garantisini verebilirim.
Bu konuda daha detaylı konuşmak isterseniz, bana yazabilirsiniz.
Takipleşelim.. https://www.instagram.com/dijitalhemsire