Merhaba arkadaşlar;
Bu yazıyı hemşirelik bölümlerinde vizelerle cebelleşen hemşirelik öğrencilerinin vizelere sağlam çalışmaları için öneriler vermek amaçlı kaleme (klavyeliyorum) alıyorum.
‘Rahatlamaya az kaldı’ diyeceğim fakat ileride çalışmaya başlayınca ‘keşke okulda vize dönemlerine dönsek’ gibi söylemleriniz olacak ama konuyu dağıtmadan vize sınavlarınız ile ilgili çalışma stratejilerine geçelim..
Üniversitede hemşirelik bölümünü birincilikle bitirmiş biri ve bir tıp eğitimcisi olarak birinci elden önerilerimi önemsemeniz gerektiği düşüncesindeyim.
Öncelikle günü gününe çalışsanız bile nasıl ders çalışılacağını bilmiyorsanız bu yazıda tam size göre. Bu nedenle Bu yazımın amacı kısa sürede verim almak üzerine olacaktır. Uzun vadeli çalışmalar için önerilerim ise farklı olacaktır.
Hadi başlayalım.
1. Gereğinden Fazla Uyumayın
Vize sınavlarından önce çok uyudunuz. Artık uyumama zamanı.
Son günlerde kısa molalar ile sıkı bir ders çalışma maratonu planlamanız gerekiyor. Hatta bunu bir çizelge ile çalışma masanızın köşesinde bulundurun.
‘Biraz uyuyayım sonra çalışırım’ gibi lafları kendinize yasaklayın. Öyle olmadığını hepimiz biliyoruz.
Uyanık kalmak için ise; sık sık ayağa kalkıp yürüyün, çalışma ortamınızı havalandırın, kahve yapıp sıcak bir şekilde için 🙂
2. Telefonunuzu Kapatın
Ders çalışırken sık sık sosyal medya uygulamalarınıza baktığınızı biliyoruz. Bunu engellemenin bir yolu telefonunuzu yakın bir yere koymamaktır. Uzun süre ders çalışacaksanız telefonunuzu kapatın.
Geçenlerde bir öğrencimin günde kaç saat telefon kullandığını sorduğumda, günde 8 saatten fazla olması beni şaşırttı. Bu konuda verimlilik adına önemsiz şeyleri hayatınızdan çıkarmanız gerektiği düşüncesindeyim. Sosyal ağlar girdap gibidir. Bir kere kapıldınız mı, kendinizi kurtarmanız çok zordur.
3. Uzun Molalar Vermeyin
Uzun molalar sizi ders çalışmadan soğutur.
Pomodoro tekniğini uygulayarak bunu başarabilirsiniz. 25 dakika çalışıp, 5 dakika dinlenme molaları sizin işinizi görecektir. Neden 25 dakida.. Çünkü insan dikkati makro düzeyde bu sürelerden sonra dağılıyor. TED konuşmaları bu nedenle 18 dakika civarındadır. 🙂
4. Notlarınızı Toplayın
Bunu sınav haftasından bir hafta önce yapsa(ydı)nız iyi olur(du). Çünkü en az 6-7 farklı sınavınız olacağı için çok fazla notlarınız olacaktır. Bu arada size not verecek arkadaşlarınızla iyi geçinin. Hayat kurtarıcı arkadaşlar biriktirin. 🙂
5. Arkadaşlarınıza Önemli Olduğunu Düşündükleri Yerleri Sorun ve İşaretleyin
Bu çok önemli.
Notları topladınız. Tüm notları sadece okusanız dahi başarılı olma ihtimaliniz düşüktür. Biraz derslere katılım sağlamış ve dersi anlatan hocanıza kulak vermişseniz zaten notlara göz gezdirirken nerelerin önemli olduğunu anlarsınız. Yinede bir arkadaşınıza hatta dersi iyi dinlediğini düşündüğünüz arkadaşlarınıza bunu sorarak önemli yerleri işaretleyebilirsiniz.
6. Notların Tümünü En Az Bir Kez Okuyun
Artık ders çalışmak için ortam hazır.
Şimdi ise notları bir kez baştan sona okuyun. Bu okuma geneli görme anlamında sizde bir dolgunluk yaratacaktır. Fakat okumuş olmak için okumayın. Okuduğunuz üzerine düşünerek bu okumayı yapmanız çok önemli.
6. Önemli Yerleri Görselleştirin
Sonra ise önemli yerleri görselleştirmeye çalışmanız gerekli.
Bunu kavram haritası ile neden-sonuç ilişkisi ile basit hale getirin. Basit hale getirdiğiniz görseller sınav esnasında onu hatırlamanızı sağlayıp, üzerine yorum yapabilmenizi sağlayacaktır. Ayrıca kavramların anlamlarını bilmeniz gerekir. Çünkü sizin anlamını bilmediğiniz terimler, kavramlar soruyu anlamınızı zorlaştıracaktır.
7. Elinizden Geleni Yapın
Kolay gelsin.
Not: Mezun olduğunuzda karşınıza okulda öğretilmeyen/tanımlanmamış vakalar çıkacaktır. Bu vakalarla baş etmek için sınavlarınızı önemsemeniz gerekmektedir. Aslında sınavlar derslerle elde edilmesi planlanan yeterlik ve yetkinliklerin ölçümüdür. Siz dersi önemli görürseniz sınavlar da anlamlı ve önemli gelecektir. Sınavlardan 75 ile geçtim demek olumlu bir bakış açısı fakat bilmediğin 25 puanlık bir eksiğim var onu tamamlamalıyım demek daha yapıcı bir bakış açısıdır.
Bir eleştiri olarak eklemeliyim. Hemşirelik bölümlerinde sorulan soruların büyük bir çoğunluğu Bloom Taksonomisine göre (6 basamağa sahiptir) ilk 2 basamağı ölçmektedir. Bu konuda detaylı bir yazı yazacağım fakat şu cümlem durumu özetler. Sadece çoktan seçmeli (test) sınav yapan hocadan kaçın..
Sevgilerimle.