Bu yazı. Hemşireyim. Hayatımda değişiklik yapmak istiyorum. Nereden başlayacağımı ve nasıl yapacağımı bilmiyorum diyenlere..
Bugün 1 Ocak 2020..
Acısıyla tatlısıyla bir yılı geride bıraktık.
Binlerce hemşiremiz yeni yıla hastanede nöbet tutarak girdi. Bende daha önce nöbet tuttuğum için nasıl bir hissiyat olduğunu anlıyorum. Herkes sevdikleri ile eğlenirken nöbet tutmak çoğu arkadaşımızın hoşuna gitmemiştir.
**
Bu yeni yılla birlikte (her yeni yıla girerken) hayattan beklentilerimiz ve umutlarımız oluyor.
Bunlardan birisi ve bana kalırsa en önemlisi MUTLU OLMAK, arkasından kariyer yapmak, para kazanmak gelebilir.
Bu arada mutluluğun beklenti yönetimi ile ilgili olduğunu belirtmek istiyorum. Beklentilerinizi yönetmezseniz mutlu olamayacağınızın yüksek olduğunu belirtmek istiyorum.
Her yeni yılda dilediklerimizin çoğunun gerçekleşmediğini daha önceki yeni yıllarda dilediklerimizden biliyoruz. Çünkü yeni yıl kavramı insanların belirlediği bir zaman kavramı ve anlayışı. Bu yeni yıl ve zaman kavramı üzerine bir kaç kelam etmek istiyorum.
Hiç düşündük mü yeni yılı neden kutlarız?
Dünyanın güneşin etrafında bir turunun tamamlanmasını neden kutlarız?
Dünyanın gerçekten turunu tamamladığı yer ilk kez turuna başladığı yer mi? Yeni yıl başı bile gerçekten bugün mü?
Hangi takvime göre yıl başı hangi güne gelir?
Kaç yılındayız?
Hangi aydayız?
Onu da geçtim..
Saat kaç?
Müsade edin ben size söyleyeyim..
Bugün yani
Miladi Takvim: 1 Ocak 2020
Hicri Takvim: 6 Cemaziyelevvel 1441
Rûmî: 19 Kânûn-i Evvel 1435
Çin Takvimi: Fare Yılı
Maya Takvimi: Bittiği düşünülüyor fakat yeni bilimsel bulgular devam ettiği yönünde
Bunların dışında
- İbrani takvimi
- Meton Döngüsü
- Kameri Takvim
- Asur Takvimi
- Hindu Takvimi
gibi takvimler de bulunmaktadır.
Gördüğünüz gibi insanların çoğu konuda anlaşamadığı gibi tarih ve saat konusunda da anlaşamadığını hatta zamanın göreceli bir kavram olduğunu görüyoruz.
Burada dikkat etmemiz gereken bu kadar zaman farklılıklarının nasıl medyana geldiğidir. Bu konuda birçok teori olmakla birlikte benimde katıldığım bir teoriyi ifade etmek istiyorum.
Her güçlü medeniyet, devlet, ırk, din vs. insanlar üzerinde hakimiyet kurmak istemektedir. Bunun için insanların en ortak ortak noktası yaşadıkları zaman dilimidir. Bunun için insanların zamanlarını yönetmek, onları yönetmekle eşdeğerdir. Bu nedenle her medeniyet, devlet, ırk ve din kendi takvimlerini kendi inanç sistemlerine göre oluşturmuşlardır.
Yine hemşirelerin hayatından bir örnek vereyim.
Hastaneden çalışan bir hemşireyseniz nöbet çizelgenizi sizden daha güçlü bir yapı düzenler. Siz onun belirlediği gün ve saate göre işe gidip gelirsiniz.
Bir hemşirelik öğrencisiyseniz okuldaki ders programınız sizin insiyatifinize bırakılmaz. Belirlenen gün ve saate derse gidip gelmeniz gerekemektedir. Burada görüldüğü gibi zamanı yönetmek çoğu zaman elimizde değildir.
Şuan ise Miladi Takvim diğer adıyla Gregoryen Takvimi kullanmaktayız. Miladi takvim, Papa XIII. Gregorius tarafından yaptırılmıştır. Buradan konu ile ilgili daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Burada yılbaşı kutlamalıyız, kutlamamalıyız gibi gereksiz bir tartışmaya girmek istemiyorum. Burada değinmek istediğim Aslında yeni yıl olarak kutladığımız zamanın yeni yıl olarak ele alınmasının inançlar sistemi ile ilişkilendirilmesidir.
Yazının girişinde belirttiğim gibi her yeni yıl ile bir hemşire olarak o yıldan bir beklentimiz oluyor. Çoğu zaman bu temenniden öteye geçemiyor. Çünkü yeni yıl bize bir şey getirmeyeceğini anlayamıyoruz. Bu konuda her yeni yıla umutla girmiş ve onu yılı hüsranla bitirmiş onlarca hemşire tanıyorum.
Yeni yıl değişim için uygun görülen bir zaman dilimi algısını değiştirmeliyiz. Çünkü yaşadığınız her an hayatınızda bu değişiklikleri yapabilirsiniz. Ülkemizin ünlü düşünürlerinden Sıla’nın dediği gibi..
Unutmamışım hala atamadım gözlerinden
Fotoğraflardan yüzüme acıyla bakıyorum ıraklardan
Büyük izler kalıyor sorma
Kapattığımız yaralardan
Endişeler korkularla
Oluyoruz hayatlardan
Yeni bir hayat kurdum
İçine huzur koydum
Yaslandım arkama dünü kovdum
Bir hayat kurdum
İçine huzur koydum
Yaslandım arkama seni kovdum
En doğru zaman canım istediği zaman
Anlaştığım zaman kendimle..
Büyük izler kalıyor sorma
Kapattığımız yaralardan
Endişeler korkularla
Oluyoruz hayatlardan
Yeni bir hayat kurdum
İçine huzur koydum
Yaslandım arkama dünü kovdum
Bir hayat kurdum
İçine huzur koydum
Yaslandım arkama seni kovdum
En doğru zaman canım istediği zaman
Anlaştığım zaman kendimle
Kendinizde değişiklik yapmak istiyorsanız en doğru zaman canınız istediği ve kendinizle anlaşmaya vardığınız zamandır.
Sıla’nın bu şarkısını arkanıza yaslanarak her kelimesini sindire sindire dinleyin.
**
Yeni yılda istediklerinizi elde etmek açısında size yeni yıl hediye kıvamında bir teknik öğretmek istiyorum.
Bu tekniğin adı İyi Mantık Şeması.
Aristotales’den öğrendiğim bir şemadır.
Hayatınız ile ilgili bu yıl veya gelecek 5-10 yıl içerisinde belirleyeceğiniz makro ve mikro düzeyde bir hayalinizin, hedefinizin olması gerekmektedir. Bu hayale ve hedefe ulaşmaya çalışırken yapman gerekenler olacaktır. İşte bunlar nedir, nasıl birbirine bağlanır vs gibi sorulara cevap veren bir yapı iskelesidir İyi Şeması..
İki örnek vereceğim. Bu iki örnek birbiri ile farklı. Çünkü bu şema yapılması planlanan her şeyde kullanılabilir.
Burada düşünce biçiminizin bu şemayı destekler biçimde her zaman sizinle olması gerekir. Burada İyi Şemasına iki ekleme yaptım. Uzun vadeli İYİye ulaşma durumu için strateji, kısa vade için ise taktikler kullanmalısınız. Fakat her ikisi için planlama şart.
Bunu daha iyi açıklamak amaçlı futboldan örnek vermek istiyorum. Süper Ligde şampiyon olmak için iyi bir stratejiniz ve önünüzde oynanacak maçları kazanmak için ise karşıdaki takıma göre taktiğiniz olması gerekir. Bunu karmaşıklık zemininde çok iyi kurgular ve ona uygun bir emek verirseniz İYİyi elde edebilirsiniz.
Hadi şimdi örneklere geçelim..
Bir hemşirelere özel bir ayakkabı üretmek istediğimizi düşünelim. Bu bizim İYİmiz olacağı için bu ayakkabının özelliklerini yani İYİyi tasvir etmemiz gerekir. Hemen bir kağıt kalem elimize alalım ve yazalım.

Temsili bir hemşire ayakkabısı 🙂
Böyle İYİ bir hemşire ayakkabının özellikleri neler olmalıdır?
- Ayağı yormamalı
- Terletmemeli
- Ayağı terletmemeli
- Parlamamalı
- Kolay temizlenebilir olmalı
- Bağcıkları olmalı
- Şık ve güzel görünmeli vs gibi özellikleri yazdığımızı düşünelim.
Bu her bir maddeyi en ideal İYİ olarak tasarladığımız en üstte bulunan İYİ AYAKKABI kutucuğunun altına eşit bir şekilde yazalım. Bunu yazdığınızda artık neler yapmanız gerektiğini artık açık bir şekilde ortaya çıkmaya başladığını göreceksiniz.
Sonrasında ise bunlardan birini ele alalım. Onu da altİYİlere bölelim.
Bu bağcıkların olması olsun. Bağcık İYİye bağlanan bir yapı olduğu için bağcık da İYİye bağlanmalı. Yani İYİ bir bağcık için olması gerekenler alt maddeler halinde yazılmalıdır. Buradaki fark artık teknik boyuta taşınmaktadır. Bağcığın kumaş, rengi, stili vs burada belirlenir. Bunları düşünerek elinizdeki imkanlar dahilinde İYİ olarak tasvir ettiğiniz bağcığı tasarlamanız gerekmektedir.
Bu eylemi her bir en üstteki İYİye bağlanan altİYİ lere yaparsanız en sonunda İYİ bir hemşire ayakkabısı üretmiş olursunuz.
Şimdi bir hemşirenin kariyer yolculuğu açısından ele alalım. Kariyer yapmak da İYİye bağlanabilen bir yapıdır.
Burada neredeyse yukarıda yaptığınız adımları tekrarlayacağız. Bağlamımız sadece bireysel çapta kariyer yapmak olacak..
Hadi başlayalım.
Öncelikle nasıl bir kariyere sahip olmanıza karar verin ve özelliklerini yazın. Bu sizin en üst İYİniz olmalıdır.
Şurada ‘hemşirelik hizmetleri müdür yardımcısı olmak istiyorum’ olabilir bu..
Zaten hemşire olmanız bunun için temel şartlardan biri o elinizde var. Şimdi bu İYİye bağlanacak diğer İYİleri bulmaya geldi sıra..
Bunun için yönetim deneyimi ve bilgisine sahip olmanız gerektiğine karar verdiniz. Burada hangi alanda eksiklikleriniz olduğunu ve iyi yönlerinizi tespit edebilirsiniz. Eksiklikleri gidermek ve güçlü yönlerinizi için altİYİler yapmanız gerekir.
AltİYİ ler bu süreçte gönüllü veya ücretli yöneticilik asistanlığı yapmak, MBA veya sağlık alanında yönetim yüksek lisansı yapmak, yöneticilik ile ilgili kurslar, eğitim ve sertifika programlarına katılmak, yönetim alanında kitaplar okumak, filmler & diziler izlemek hatta bir yönetim dergisine abone olmak altİYİlerden olabilir. Bunların her biri ana İYİye bağlandığı için imkanınız ölçüsünde yapılabilir.
Burada bilinmesi ve dikkat edilmesi gerekenleri aktarmak istiyorum.
- İYİ’ler çelişmememelidir.
- İYİ’lerin hepsi İYİ’ye bağlanmalıdır.
- Bir eylem İYİ’ye bağlanmıyorsa, o eylem yapılmaması gereken bir eylemdir.
- İki İYİye bağlanan durum varsa hangisi iyiye daha iyi bağlanıyorsa onu seçip, eyleme geçirmelisin
Bu yazıyı buraya kadar okumuşsanız İYİ şeması aklınızda yer etmiştir.
Burada ifade etmediğimiz bir durum var. Bunlar süre ve zaman..
Bir hayale, ideale, hedefe 5 yılda ulaşmakla 15 yılda ulaşmak arasında muazzam bir fark vardır. Bunun için ZAMAN VE ENERJİNİZİ YÖNETMEYİ bilmeniz gerekiyor. Ben zaman yönetimi bakışının ötesinde ENERJİ YÖNETİMİ üzerinde durmanız insanı hem bilişsel dengesizliğe iteceği ve farklı bir bakış açısı kazandıracağı için daha fazla önemsiyorum. Unutmamalısınız ki bakış açınız odaklandığınız yeri belirler.
Enerji yönetimini yazı çok fazla uzadığı için çok kısa ve basit bir şekilde anlatmaya çalışacağım. Enerji yönetimi ile ilgili ileride daha detaylı bir yazı yazacağım.
Hayatta bir hareket veya değişim olması için enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Dururken potansiyel, hareket halinde ise kinetik enerjiye sahip olduğunuzu lise fizik dersinden biliyorsunuz. Bilmiyorsanız Khan Academy çok basit bir dille anlatmış lütfen buradan bu yazıda geçen anlamıyla bir kez daha izleyin. Yine daha önce yazdığım Hemşirelerin Kariyerine Fizikteki Momentum Konusu Nasıl Yardımcı Olabilir? adlı yazımda size bir şeyler katabilir.
Hemşirelerin Kariyerine Fizikteki Momentum Konusu Nasıl Yardımcı Olabilir?
Enerji yönetimi konusuna gelelim.
Yine yazıyı uzattı diye düşünebilirsiniz. Buradaki amacım size mantıksal, anlamlı ve bağlamsal bir düşünce akışı içine sokmaktır.
Önünüzde yapılması gereken 3 saatlik bir işinizin olduğunu düşünelim. Bu işi sıcak yatağınızdan çıkmak istemediğiniz için yapmak istemiyorsunuz ve hep erteliyorsunuz (aha bak burada tam benden bahsediyor, beni anlatıyor diye düşünebilirsiniz). Fakat işi yapmanız gerektiği çok açık. Burada 3 saat boyunca o işin başında oturup, istemeden yapmaktansa öncesinde 1 saat sevdiğiniz bir sporu yaparak vücudunuza mutluluk hormonları salgılatarak ve beyninize daha fazla oksijen gitmesini sağlayarak, spor sayesinde stresinizin alması ve düşüncelerinizin berraklaşması nedeniyle o işi geri kalan 2 saatte yapabilirsiniz.
Burada klasik olarak pomodoro vs gibi taktiklerde kullanılabilir. Fakat burada paradigmatik bir dönüşüm zamanı yönetmekten ziyade enerjinize odaklanmanızı sağlayarak sizi daha verimli biri haline getirebilir.
Benim İstanbul’da tanıdığım çoğu üst düzey kişiler sabahları erken saatte uyanıp ya yüzüyorlar ya da spor yapıyorlar. Sürüdürülebilir bir başarı için sanırım bu ortak özellikleri enerji yönetimlerini açıklıyor.
Bu yazıyı burada bitirelim artık. Yoksa mesleki kişisel gelişim kitabına dönecek..
Umarım hayatında değişikliğe karar verdiğiniz ve bunu eyleme dönüştürebildiğiniz an sizin için yeni bir yılın başlangıcı olur..
Enerjiniz ve umudunuz hep diri olsun.
Sevgilerimle.