Hemşirelik atamaları hemen hemen tüm hemşirelik öğrencilerinin düşündüğü hatta hayatını atamaya göre belirlediği bir durum olması yönünden çok önemli bir olgudur.
Son dönemlerde değişen hastane yapıları ve atama ile ilgili mevzuatlar beni bu yazıyı yazmaya sevk etti.
Üniversite tercihi dönemlerinde mesleği seçmeye en büyük neden ‘atamaların fazla olması’ olarak karşımıza çıkıyor. Atama için şimdilik KPSS puanı yeterli olsa da ileride mülakat olabileceğini unutmamak gerekir.
Peki puanınız yeterli, atandınız diyelim.
Şimdi de önünüzde güvenlik soruşturması süreci var ki kimi zaman uzayan bu süreç çok yıpratıcı oluyor. Sağlık bakanlığı bu soruşturmayı en detaylı yapan bakanlıklardan biri olarak göze çarpıyor. Dolayısıyla diğer kurumlara göre daha uzun bir soruşturma sürecinin sizi beklediğine kendinizi hazırlamanız gerekiyor.
Soruşturma olumlu sonuçlandı ve işinize başladınız.
Unutmayın o hastane bundan sonraki en az 4 yıllık çalışma ortamınız. 3+1 sistemiyle atandığınız yerde 3 yıl sözleşmeli çalışacaksınız ve 3 yıldan sonra tayin hakkı kazanacaksınız.
Tayin hakkınızı kullanmayıp 1 yıl daha beklemeniz durumunda kadroya geçebileceksiniz.
3 yıl bitiminde tayin hakkınızı kullanmanız durumunda ise yeni hastanenizde tekrar 3 yıl sözleşmeli çalışıyor olacaksınız. Bu sistem başta 4+2 olarak uygulamaya konuldu fakat kamu çalışanlarının uğraşları sonucu 3+1 olarak yenilendi.
Türkiye’de bu kanunların ve düzenlemelerin değişmesinde toplumsal olaylar ve beklentilerin çok etkili olduğunu söyleyebiliriz. Normalde 657 devlet memurları kanunu baştan aşağı değiştirilip bir nevi kadrolaşmanın sona ermesi ve tüm memurların sözleşmeli olacağı uzun süredir konuşuluyordu. Ama son zamanlardaki gelişmeler ve toplumun beklentileri bu planın bir süreliğine ertelendiğini gösteriyor.
3+1 sisteminde eş durumu haricinde hiçbir mazeret tayini olmadığını da belirtelim.
Eğitim durumu, sağlık durumu gibi tayinler 4 yıl boyunca sizin için geçerli olmayacaktır. Dolayısıyla 30 tercih hakkı olduğunu da göz önüne aldığımızda yüksek lisans yapacaklar veya ailesinden uzakta zorlanabilecek olanlar yapamayacağı yerleri yazmamalı diye düşünüyorum.
Unutmayalım ki bu 3+1 sistemi eleman eksiği olan ve genelde memurların durmak istemediği yerlerde eleman tutmak için getirilmiş bir sistem. Dolayısıyla zaten yoğun olan ve birçok kişinin gitmek istemeyeceği yerler en çok boş pozisyon açacak yerler olacaktır.
Gittiğiniz yeri beğenmeyip istifa etmeniz durumunda 1 yıl cezalı olacağınızı ve tercih yapamayacağınızı da hesaba katınca kılı kırk yararak tercih yapmanın önemini bir kez daha anlıyoruz.