Merhaba;
İlk yazımın nasıl bir girişi olması gerektiği konusunda biraz kararsız kaldım ve öncelikle siz okurlara hangi konular hakkında yazmak istediğimi söyleyerek lafa girmek istiyorum.
Öğrenci hemşirenin klinik stajında ilk karşılaştıkları, dikkat etmesi gerekenler (okulda her ne kadar anlatsalar da senin oraya gitmeden görmeden bir anlam kazanmayan ve bunları uzun yıllar hocalarımız için sıradan bir durum olduğu için bizleri yeteri kadar bilgilendiremedikleri) konular hakkında yazmak istiyorum.
İlk staj günü hocalarınız erken gelin nöbet teslimi var! Sakın geç kalmayın! dedikleri konu hakkında yazacağım.
Yani Nöbet Teslimi.
Ben teslim konusunda hiç bir bilgim olmadan ilk gün staj yerime gittim. Kaçırdığım ya da kaçıracağım şeyin anlamını bilmeden orada neyle karşılaşacağımı bilmiyordum. Ve ilk gün geç kaldım ve nöbet tesliminin yarısı bitmiş ama ben kaçırdığım şeyin önemini anlamamış diğer yarısını da burada böyle durmak zorunda mıyız diye kafamdan sorular geçirerek hastaları izleyip selam vererek geçirdim.
Kimilerinin üniversitelerinde anlatılmıştır ders konusu olarak (ama benim nöbet teslimi nedir hakkında bir bilgim yoktu veya böyle bir dersimde de yoktu).
Nöbet teslimi nedir?
Nöbet teslimi biz hemşireler için ne kadar önemlidir?
Cebimizden hiç eksik olmayan not defterleri ne işe yarıyor?
Nöbet teslimi sırasında biz neye dikkat edeceğizde ne yazacağız?
Bu dediklerim nöbet tesliminin ne olduğunu bilen ve teslim yaparken sorulacak soruları, dikkat edilecek konuları adı gibi bilen meslektaşlarımıza çok kolay gelebilir. Fma öğrencilik yıllarında bu konuda sorun yaşadıklarını tahmin ediyorum?
Peki nöbet teslimi nedir?
Kabaca nöbet değişimi sırasında, nöbetteki hemşirelerin nöbeti teslim alan hemşireye nöbet sırasında hasta hakkındaki bilgileri, edindiği izlenimleri, hastaya yaptığı uygulamaları anlatmasıdır.
Peki öğrenci hemşire nöbet tesliminin neresinde yer almalıdır?
Öğrenci hemşire nöbet teslimi süresince ne yapmalıdır?
Sabah on dakika geç kalmanın ne zararı var?
Bunu dinlemek zorunda mı?
Nöbet teslimi öğrenci hemşireye ne kazandırır?
Elindeki not defterine ne yazacak?
Hiç nöbet teslimine katılmamış bir öğrenci için soyut bir konu olacağı için bir örnek vermek istiyorum.
Anneniz yemek yapıyor ve ocağa yemeği koydu. Biraz yemekle uğraştı ve evden gitmesi gerekti. Giderken de size ‘yemeğe bak’ dedi. Siz demez misiniz ocakta ne yemeği var, bu yemek ne kadardır burada, içine başka bir şey konulacak mı, tuzu atıldı mı, ne zaman ocağı söndüreceğiz.
İşte teslimde aynı böyle bir şey hastan ismi ne, hastalığı ne, neden burada yatıyor ve kaç gündür burada, gece hangi ilaçları aldı, laboratuar sonuçları nasıl, alerjisi var mı, nöbet sırasında bir sorun yaşadı mı ve teslim veren hemşirenin hastaya neleri yaptığını, neleri yapmadığını öğrenmek için nöbet teslimi çok büyük bir önem arz ediyor.
Nöbet teslimine geç kalınca gece yaşanan olayları bilemeyeceksiniz ve ona uygun girişimlerde ve bakımda bulunamayacaksınız, tedaviniz siz ne yaparsanız yapın eksik kalacaktır.
Hafızanız kuvvetli ise not almanıza gerek yok ama değilse mutlaka not alın. Normal değer aralığının dışında olanları aldığı sıvı miktarı, çıkardığı sıvı miktarını, hastalığını, tedavisini, yatış amacını, yüksek ya da düşük laboratuar değerlerini not alın ki sizin yapacağınız bakım da ona göre olmalı.
Basit bir örnek verelim hastanın potasyum değeri yüksek ve bunu düşürmek için uygun bir tedavi alıyor ama yemek sırasında hastaya yanlışlıkla potasyum içeriği yüksek olan bir besin geldi. Siz teslim sırasında buna dikkat etmemişseniz hastaya yememesi gerektiği bir besini yemesine izin vermiş olacaksınız. Dikkatli not alan neyi neden yaptığını bilen bir hemşire böyle hataları vaktinde engeller.
Bunun için nöbet teslimine katılalım, katılmayanları bu konuların önemi hakkında uyaralım.