Hasta eğitimi, hasta ve ailelerinin sağlık durumlarını iyileştirmek, uygun olmayan sağlık davranışlarını değiştirmek için kanıta dayalı bilgileri aktaran yapılandırılmış, bireyselleştirilmiş ve metodolojik bir süreçtir. Hasta ve ailesinin, tıbbi tedavi ve bakıma uyumunu teşvik eder ve sağlıklı yaşam biçimlerini geliştirmeyi amaçlar. Hastalar, uygun eğitimi alma hakkına sahiptir ve bu kapsamda kendi hakkında karar verme sürecine katılırlar. Hasta eğitimi hemşirelik bakımı için önemli konularından biridir. Hemşireler, hastaları güçlendiren eğitimleri kendilerine sağlama gibi önemli bir role sahiptir. Hastaları etkili bir şekilde eğitmenin birçok yöntemi vardır. Hastanın öğrenme durumu ve yeteneğine en uygun yöntem seçilmelidir.
Günümüzde teknolojik gelişmeler, hasta eğitim materyalleri ve rehberlerini daha erişilebilir hale getirmiştir. Teknolojinin ilerlemesi, keşfedilen yeni öğrenme yolları nedeniyle geçtiğimiz kırk yılda özellikle hemşirelik mesleğini de bu yeni konseptlerden faydalanır hale getirmiştir. Pek çok sağlık kuruluşunda, bir düğmeye dokunarak hastalar için özelleştirilmiş ve yazdırılabilen eğitim kaynakları bulunmaktadır.
Web tabanlı e-sağlık hizmetlerinden birçok hasta faydalanmaktadır. Sağlık kılavuzlarının indirilmesi, kişisel sağlık düzeyini izlem programları ve web tabanlı sağlık eğitimine ulaşım bunların arasında yer almaktadır. E-sağlık hizmetlerinden hasta portalları, hasta memnuniyetini arttırmaktadır. Bu portallar, hastaların ihtiyaçlarına daha iyi yanıt vermesi, sağlık hizmetlerinin kullanımının azaltılması, daha etkili bakım ve maliyet tasarrufu gibi bir takım potansiyel faydalar sunmaktadır. Hastalar ilgi duyduğu eğitim portallarına abone olabilir ve bunları bir e-posta yoluyla da alabilirler. Akran destek hizmetleri e-sağlık araçlarını kullanarak çevrimiçi olarak sunulabilir. Güvenli mesajlaşma hasta memnuniyetini artırabilir.
İnteraktif teknoloji ise, hastanın katılımcılığını arttıran, eğitim ve eğlence kaynakları sağlayan yenilikçi bir sağlık hizmeti sunma modelidir. İnteraktif teknoloji modeli, hastanın bireysel ihtiyaçlarını karşılamak için uyarlanmış ağrı yönetimi veya ilaç eğitimi gibi interaktif hizmetler eğitimlerin sunumu için tasarlanmış bir modeldir. İnteraktif teknoloji yöntemi, hastanın odasında bir monitörden gösterilen, hasta eğitiminde kullanılmak üzere kurulmuş özel yazılımlardır. Bu yazılımlar birden fazla dilde eğitim içeriği bulundurmaktadır. Hasta odaya geldiğinde, adı ekranda görünür ve hastanede kalmaları için onlar davet edilir. Ekranda hasta ile ilgilenecek klinisyenlerin adı görünecektir. Ardından hemşire hastayı selamlar ve hastanın teşhisine dayalı olarak, hastaya bir defada çok fazla bilgi yüklenmeden hasta ile çeşitli zamanlarda öğretim oturumları planlanır. Ayrıca hastaya yapılması gereken tanı testleri, konsültasyonlar ve taburcu olmasına kalan yaklaşık süre bildirilir. Hemşire eğitim oturumlarını planladıktan sonra hastayla hastalığı hakkında konuşur, verilen bilgilerin kavrandığını belirlemek amacıyla sorular sorar. Dil engelleri, okur yazarlık düzeyi, işitme engelleri ve demans veya deliryum durumları göz önüne alınarak, ek eğitimlerin gerekli olup olmadığı belirlenir.
İnteraktif teknolojinin kullanıldığı ipad ve tabletler pek çok organizasyonda kullanılan etkili bir hasta eğitim yöntemidir. Ipad’in kullanımı, videolara ve resimlere kolay erişim yoluyla hastalarla klinisyenler arasındaki konuşmaları geliştirmede yardımcıdır. Bu kapsamda, Minnesota’daki Mayo Kliniği, 2009 yılında meditasyon, kan nakli, dermatit eğitimi ve hastalık belirtileri referans kılavuzu gibi uygulamaların geliştirilmesinde öncü olmuştur. Central Ohio hastanesi ise test ve randevu hatırlatıcıları, gebelikle ilgili eğitim bilgilerinin yer aldığı “kadın sağlığı” adlı bir uygulama oluşturmuştur.
Günümüzde hastalarla iletişim kurmak için interaktif teknolojiyi kullanan hastanelerde eskiye oranla hasta memnuniyeti skorları artmıştır. İnteraktif hasta eğitim teknolojisi, hastalara hemşirelere, hastane personeline ve hizmetlere daha hızlı erişim olanağı sağlamaktadır.
Hemşire ve Ebeler İçin BLOG YAZARLIĞI Kursu – Ön Başvuru Yap
Kurs ile daha fazla bilgiyi aşağıdaki iletişim kanallarımızdan alabilirsiniz.
E-mail: saglikatolyesi@gmail.com
Cep: 0541 667 67 91
Kaynaklar:
- https://www.nursingtimes.net/roles/nurse-educators/how-to-educate-patients/5030180.article
- Catherine Kuria, Nurses’ current and future eHealth competencies for patients’ education. Recommendations for eHealth curriculum development. Lahtı Unıversıty of Applıed Scıences, Master’s Degree in Social and Health Care Development and Management, Thesis, 2017.
- http://rn-journal.com/journal-of-nursing/interactive-technology-patient-education-experience
- https://www.nursebuff.com/patient-education/
- https://www.practicalnursing.org/five-tips-providing-effective-patient-education
- https://www.sonifihealth.com/news/sonifi-health-partners-healthwise
- Smith JA, Zsohar H, Patient-education tips for new nurses (Online-Only Content), Nursing 2018, October 2013; 43(10),1-3.